Dragostea in 10 ipostaze

Stilul tau de a-ti arata afectiunea fata de o persoana a fost conturat inca din frageda copilarie. Fara exceptie, nu exista doua moduri de a iubi asemanatoare. In timp ce dragostea adevarata poate fi demonstrata numai prin comportament, mai exista inca multe feluri de a-ti arata afectiunea fata de o persoana.

Dragostea romantica.

„Adeptii” acestui stil cred in dragostea la prima vedere si, in cazul in care aceasta este una adevarata, cred in faptul ca ea poate depasi orice obstacol. Romantismul da culoare votii, iar romanticii din intreaga lume au scris carti memorabile, au creat opere de arta monumentale si au initiat o redescoperire constanta a vietii si a dragostei.

Dragostea dependenta.

Indragostitii „dependenti” fac din partenerul lor centrul universului. Ei sunt caracterizati de  gelozie excesiva si de nevoia „nebuna” de a primi o atentie constanta din partea partenerului. Cei care isi dezvolta un asemenea mod de exprimare al dragostei, isi vor asuma un rol pasiv in relatia amoroasa, lasandu-si partenerul sa ia absolut toate deciziile. Totusi, ei isi vor sustine mereu partenerul, in orice situatie s-ar afla, si isi vor manifesta constant grija si afectiunea fata de acesta.

Dragostea amicala.

Persoanele care au adoptat un astfel de stil, prefera sa-si trateze partenerii ca pe egalii lor, fiind adeptii sustinerii reciproce si le place sa-si imparta toate secretele partenerului lor. De obicei, cei doi parteneri se cunosc de mult timp, inainte de a realiza ca intre ei s-a „nascut” un sentiment de dragoste. Astfel, ei devin mai mult decat potrivit unul pentru celalalt. Conflictele lor sunt rar generate de infidelitate, cel mai adesea izbugninddin cauza prietenilor lor.

Dragostea practica.

Indragostitii practici sunt mandri de capacitatea lor de a trai cu un buget redus. Sun persoane retrase, care tind sa fie foarte disciplinate, pasnice si bine organizate. Sunt atrasi de persoane multumite de sine si care nu prezinta prea multe nevoi. Partenerii sunt alesi in fuctie de consecintele pe care le vor avea asupra carierei si securitatii financiare a persoanei respective. Acest tip de indragostiti vor esua adesea in incercarea de a-i comunica partenerului gandurile, planurile sau ideile pe care le au.

Dragostea bazata pe compromis.

Persoanele care si-au dezvoltat acest stil de a-si exprima afectiunea fata de partener incearca de cele mai multe ori sa profite cat mai mult in diverse circumstante. Ei vad compatibilitatea intre parteneri mai mult ca pe o „modelare” reciproca a caracterului fiecaruia decat ca pe o potrivire zodiacala. Prefera mai repede sa aiba un partener dependent de ei decat unul romantic sau atractiv. De asemenea, considera ca notiunea de „dragoste romantica” nu este depasita, iar pentru ca dragostea adevarata sa apara este nevoie de timp. Vor prefera adesea ca partener persoanele care nu sunt egale cu ei.

Dragostea ideala.

Indragostitii idealisi nu voi iubi niciodata o persoana pe care n-o considera potrivita pentru ei din toate punctele de vedere. Stiu exact ceea ce cauta si vor astepta oricat persoana care le va intruni toate conditiile. Tind sa fie caracterizati ca avand numeroase „fixatii”.

Dragostea neconditionata.

Adeptii acestui stil nu simt nevoia ca partenerul lor sa-si arate afectiunea in aceeasi maniera in care o fac ei sau atat de des. Acest stil este caracterizat drept unul de auto-sacrificiu, avand drept slogan: „Mai bine sa oferi decat sa primesti”. Ei joaca adesea rolul martirului caruia „nu poti sa-i faci nimic pentru a-l impiedica sa iubeasca o anumita persoana”. Acesti oameni isi traiesc efectiv viata prin intermediul partenerului.

Dragostea bazata pe sex.

Pentru acest tip de indragostiti, singurul lucru care conteaza este satisfactia sexuala. Daca partenerul lor reuseste mereu sa-i satisfaca din punct de vedere sexual, atunci ei pot trece cu usurinta peste toate celelalte neintelegeri aparute in cuplu. Ei folosesc sexul drept substituent pentru comunicare si rezolvarea problemelor.

Dragostea egocentrica.

Indragostitii egocentrici tind sa evite o exprimare cat mai intensa a sentimentelor lor, deoarece pentru ei dragostea se traduce prin „a fi responsabil pentru altii”. Tin foarte mult la libertatea personala si iti pun nevoile proprii inaintea celor ale partenerului. Cer foarte putin de la partener, insa nu apreciaza cand acesta face ceva pentru ei.

Dragostea traditionala.

Indragostitii adepti ai iubirii traditionale isi doresc parteneri care sa le satisfaca nevoiele sociale traditionale. Sunt monogami (nu si-ar insela nici in ruptul capului partenerul) si tin foarte mult la insitutia familiei. Pentru ei, a imparti casa cu cineva si a avea copii, este idealul in viata. Ei asteapta ca barbatul sa se comporte ca un barbat, iar femeia ca o femeie. Intampina dificultati si devin frustrati atunci cand partenerul incalca „granitele” rolului sau social.

Lasa un comentariu la “Dragostea in 10 ipostaze”

Comentariul: